Wishing peace for the world
torstaina, marraskuuta 10, 2016Olen erikoistunut Suzuki-viulunsoitonopettajaksi sekä opettajainkouluttajaksi. Meitä Suzuki-viuluopettajainkouluttajia on tällä hetkellä kolme täällä Suomessa. Tämän maailmanlaajuisen Suzuki-menetelmän on kehittänyt japanilainen Shinichi Suzuki. Menetelmä tunnetaan myös nimillä Äidinkielen menetelmä ja Lahjakkuuskasvatus. Se soveltuu äärimmäisen hyvin 3-5 -vuotiaiden vasta-alkajien opetukseen. Menetelmä ottaa lapsen eri kehityksen vaiheet hyvin huomioon eri ikävaiheissa ihan nuoreen aikuisuuteen asti.
Menetelmä perustuu äidinkielen oppimisen menetelmään ja ajatukseen, että jokaisella lapsella on synnynnäinen kyky oppia. Jokainen lapsi syntyy lahjakkaana. Ympäristö vain vaikuttaa siihen mikä lahjakkuuden osa-alue pääsee kukoistamaan. Eli niin kuin lapsi oppii puhumaa omaa äidinkiletään, hän oppii myös soittamaan. Vallitsevalla ympäristöllä on suuri vaikutus kehitykseen. Japanissa lapsi oppii puhumaan Japania ja Suomessa Suomea. Lapsi kuulee ympärillään puhetta, hänelle näytetään mallia, hän kokeilee, hän toistaa ja lopulta oppii sanomaan esimerkiksi sanan "äiti" omalla äidinkielellään. Samoin hän oppii soittamaan ensimmäiset ja seuraavat äänensä. Muusiikkia soitetaan kotona CD-levyltä eli hän kuulee kappaleita, joita alkaa pian harjoittelemaan. Opintojen alussa vanhempi oppii soittamaan ensimmäisen kappaleen eli soiton perusasiat ja osaa siten harjoituttaa opettajan antamia tehtäviä kotona. Lapsen oppiminen tapahtuu mallista matkimalla, kokeilemalla ja toistamalla oikeita asioita. Mitä enemmän kotona on kuunneltu tulevia kappaleita, sitä nopeampaa kehitys yleensä on. Siksi moni oppilaani soittaa jo 5-6 -vuotiaana Bachin Menuetteja.
Menetelmä tarjoaa vanhemmalle upean tavan viettää laatuaikaa oman lapsensa kanssa. Lapsi oppii myös kaikkea muutakin kuin pelkkää soittamista. Hän oppii pitkäjänteisyyttä, sosiaalisuutta, toisten huomioonottamista, kuuntelemaan ja keskittymään. Hän oppii tekemään töitä ja hyviä käytöstapoja. Hän oppii ymmärtämään erilaisuutta ja arvostamaan muita ihmisia. Hän oppii näkemään kauneutta ympärillään ja levittämään iloa ympäristöönsä. Eli musiikin avulla olen yhdessä vanhemman kanssa kasvattamassa tasapainoisia ja harmonisia ihmisiä, joilla on myötäelämisen kykyä kanssaihmisään kohtaan.
Suzuki-Gala, josta olen jo useammassa postauksessanikin kertonut, oli upea kokemus niin lapsille kuin meille opetajillekin. Meillä kaikilla oli yhteinen musiikin kieli, jolla kommunikoimme ja leivitimme iloa ja nautintoa kuulijoillemme. Videollani Suzuki-menetelmällä opiskelevat lapset soittavat yhdessä Wishing -kappaleen (1500 lasta ja 9 eri instrumentia). Kappaleen johtaa Koji Toyoda.
Koji Toyoda oli herra Suzukin ensimmäinen oppilas. Koji aloitti opintonsa Suzukin opissa 4-vuotiaana. Suzuki joutui kovasti miettimään, kuinka saa niin pienen pojan oppimaan vaikeaa viulunsoittoa, jota hän itse oli käynyt opiskelemassa Saksassa asti. Tuolloin hän tuli miettineeksi äidinkielen oppimista ja teki mullistavan keksinnön huomatessaan samankaltaisuuksia soitonoppimiseen. Hän tutki ja kehitteli menetelmäänsa useaiden vuosien ajan 1900-luvun alkupuoliskolla. Hän alkoi opettamaan kehittämäänsä menetelmää muuallakin kuin Japanissa. Hän matkusti kouluttamaan myös Eurooppalaisia sekä Amerikkalaisia soitonopettajia. Nykyään menetelmä on levinnyt aivan kaikkialle maailmaan sekä muihin instrumentteihin ja lauluun. Laulusuzuki-menetelmän on kehittänyt suomalainen tohtori Päivi Kukkamäki Sibelius-Akatemiassa. Äitini ja nuorin sisareni saivat olla hänen koeoppilaitaan kehittelyn alkuvaiheessa.
Minulla sen sijaan oli kunnia tavata sekä saada soittaa tohtori Suzukin kanssa. Hän nimittäin saapui Suomeen vierailulle vuonna 1986. Suzuki oli tuolloin 88-vuotias, minä 9-vuotias. Hän opetti ryhmiä, joissa sain olla mukana soittamassa. Pääsin myös esiintymään hänen kanssaan Finlandiataloon loppukonserttiimme. En unohda sitä ikinä!
Wishing -kappaleen siivin me kaikki toivomme parempaa huomista, rauhaa ja rakkautta kanssaihmisiämme kohtaan ilman sotia, ristiriitoja ja konflikteja.
Soitellaan ja laulellaan taas!
Salla
0 kommenttia