Crème Ninon ja ravintolaillallinen kotona
sunnuntai, lokakuuta 23, 2016
Tämä illallinen kyllä kruunasi ihanan lauantain!
Tulimme aamulla Tukholmasta ja puolenpäivän aikaan menin vanhemman tyttäreni kanssa I love me -messuille. Messuilta tultuani aloin miettimään mitä illalliseksi söisimme. Aloitimme ruuan tekemisen vasta 19.00 kaupasta tultuamme ja jo klo 21.00 olimme syöneet jälkiruuankin. Härregyyd miten herkullisia, helppoja ja nopeatekoisia ruokia! Lapsetkin olivat aivan täpinöissään makumaailmasta. Alkukeitto ja jälkiruoka on kokki Hans Välimäen ohjeiden mukaisia.
Tulimme aamulla Tukholmasta ja puolenpäivän aikaan menin vanhemman tyttäreni kanssa I love me -messuille. Messuilta tultuani aloin miettimään mitä illalliseksi söisimme. Aloitimme ruuan tekemisen vasta 19.00 kaupasta tultuamme ja jo klo 21.00 olimme syöneet jälkiruuankin. Härregyyd miten herkullisia, helppoja ja nopeatekoisia ruokia! Lapsetkin olivat aivan täpinöissään makumaailmasta. Alkukeitto ja jälkiruoka on kokki Hans Välimäen ohjeiden mukaisia.
MENU
CRÈME NINON
Shampanjalla maustettu tuorehernekeitto rapealla pekonilla
Shampanjalla maustettu tuorehernekeitto rapealla pekonilla
YRTTIKANA RIISILLÄ
(Teimme tämän kanaruuan, koska se valmistui ihan itsestään ja meille jäi aikaa tehdä muut ruuat samaan aikaan)
CRÊPES SUZETTE
Liekitettyjä ohukaisia, appelsiinikastikkeella ja vaniljajäätelöllä
Jos on kiire tehdä ruoka (kuten meillä monesti), niin tässä
on hyväksi havaittu tekemisjärjestys kahdelle tekijälle:
Toinen teistä voi tehdä kanaruuan pikaisesti uuniin
tuleutumaan ja toisen kannattaa aloittaa jälkiruuan tekemisestä, eli taikina jääkaappiin
valmistumaan.
Kanaruuan tekijä (tai lapsetkin voi tehdä tämän) voi sitten
kattaa pöytään lasit ja ruokailuvälineet, mutta ei lautasia, sillä niissä ruoka
syöjälle tuodaan. Ja tottakai servetit kannattaa taitella, sillä pöydästä tulee
kaunis ja ainakin minulle se on tärkeää. Meillä lapset etsivät netistä mageita
erilaisia malleja, joita sitten nypläävät pöytään. Ja tiedättekös! Sisareni
MIES on ihan paras servettimestari: viime jouluna oli lautasillamme tontun
tossuiksi taitellut servetit ja pääsiäisenä pöytämme täyttyi pienistä
keltaisista pupuista.
Taikinan tekijä voi seuraavaksi tehdä alkukeiton kiehumaan.
Ja kun keitto kiehuu, voi paistaa letut. Samalla kun paistaa lettuja
(viimeisien lettujen kohdalla) voi soseuttaa keiton ja laittaa siivilään
valumaan. Kun letut on paistettu ja keitto valuu siivilässä, voi vatkata
kermavaahdon keittoa varten.
Kanaruuan tekijän kannattaa auttaa keiton tekijää
pilkkomalla ja paistamalla pekoni sekä kurpitsan siemenet.
Ja Voilá kaikki on valmista ihan pika-ajassa :)
CRÈME NINON
500 g pakasteherneitä
1 pieni peruna
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
7 dl kasvislientä
suolaa
valkopippuria
1 dl kermaa
tilkka shampanjaa tai kuohuviiniä
1 pieni peruna
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
7 dl kasvislientä
suolaa
valkopippuria
1 dl kermaa
tilkka shampanjaa tai kuohuviiniä
Tarjoiluun
3 viipaletta pekonia
3 rkl kurpitsansiemeniä
3 rkl kurpitsansiemeniä
1. Kuori ja kuutioi peruna sekä hienonna sipulit ja
valkosipulinkynsi.
2. Sulata voi kattilassa ja kuullota hetki sipuleita. Sekoita joukkoon perunakuutiot ja kypsennä hetki.
3. Lisää jäiset herneet, kasvisliemi, suola ja pippuri ja anna hautua noin 15 minuuttia eli kunnes herneet ovat pehmenneet.
4. Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista rapeiksi pannulla; sekoita lopuksi joukkoon kurpitsansiemenet (Huom. ne alkavat poksumaan popparin tavoin eli laita ihan lopuksi).
5. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja kaada siivilän läpi toiseen kattilaan (kannattaa auttaa vaikkapa nuolijalla keiton siivilänläpi kulkemista)
6. Vaahdota kerma kevyesti
7. Ennen tarjoilua kuumenna keitto kiehumispisteeseen ja sekoita kerma keiton joukkoon yhdessä kuohuviinitilkan kera. Lisää pinnalle pekonisuikale-kurpitsansiemenseos ja tarjoa heti.
2. Sulata voi kattilassa ja kuullota hetki sipuleita. Sekoita joukkoon perunakuutiot ja kypsennä hetki.
3. Lisää jäiset herneet, kasvisliemi, suola ja pippuri ja anna hautua noin 15 minuuttia eli kunnes herneet ovat pehmenneet.
4. Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista rapeiksi pannulla; sekoita lopuksi joukkoon kurpitsansiemenet (Huom. ne alkavat poksumaan popparin tavoin eli laita ihan lopuksi).
5. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja kaada siivilän läpi toiseen kattilaan (kannattaa auttaa vaikkapa nuolijalla keiton siivilänläpi kulkemista)
6. Vaahdota kerma kevyesti
7. Ennen tarjoilua kuumenna keitto kiehumispisteeseen ja sekoita kerma keiton joukkoon yhdessä kuohuviinitilkan kera. Lisää pinnalle pekonisuikale-kurpitsansiemenseos ja tarjoa heti.
YRTTIKANA RIISILLÄ
Stockmannin yrttivalkosipuli marinoitua broilerin paistileikettä tai sisäfileetä
Kirsikkatomaatteja
Rosmariinia
Oliiviöljyä
Suolaa
Riisiä (itse pidän Villiriisistä, mutta nyt meillä ei ollut sitä, joten laitoimme Jasmiinia)
Laita broilerit uunivuokaan ja ripottele päälle öljy, suola, puolitetut tomaatit ja rosmariini.
Paista kiertoilmassa 180 asteessa 45-60min.
Keitä riisi (Me laitamme riisin riisinkeittimeen tuleutumaan ja joka kerta tulee ihan täydellistä riisiä. Mieheni kantoi keittimen kotiin yhtenä päivänä ja olin ihan, että "OMG! Taas yksi turha laite", mutta RAKASTAN sitä, enkä keitä riisiä enää kattilassa lainkaan!)
CRÊPES SUZETTE
Tarinaa…
Tarinan mukaan vuonna 1895 Englannin tulevan kuninkaan Walesin prinssi Edvard VII seuralaisena Ranskan Rivieralla Monte Carlo's Café de Paris –ravintolassa oli kaunis ranskalainen Suzette-neiti. Tarjoilijana toimiva 14-vuotias Henri Charpentier valmisti jälkiruokaa avotulen lähellä ja yhtäkkiä, aivan vahingossa, ohukaiset syttyivät tuleen. Henri mietti mitä voisi tehdä. Prinssi seuralaisineen odotti. Hän ei ehtisi valmistaa sitä uudelleen, niinpä hän maistoi kuinka pilalle ohukaiset olivat menneet. Henri ei ollut eläissään kokenut niin yhteen sulautuvia täyteläisiä makuja. Hän päätti tarjota ne prinssille. Prinssi rakastui jälkiruokaansa niin paljon, että pyysi ravintolaa nimeämään sen Crêpes Suzetteksi. Ja tästä syntyi herkku!
OHUKAISTAIKINA
(9 isoa lettua, kun kaadan pannulle keittokauhallisen kerrallaan ja kääntelen pannua niin, että taikinat leviävät reunoille, jolloin letuista tulee mahdollisimman ohuita)
4 dl maitoa
3 kpl kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
½ tl suolaa
APPELSIINIKASTIKE
3 rkl voita
1 dl appelsiinin mehua
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
2 rkl sokeria
4 cl sitruslikööriä
1. Vatkaa ohukaistaikinan ainekset kevyesti keskenään ja anna levätä kylmässä ainakin 15 minuuttia. 2. Paista suuriksi ohukaisiksi. Taita aina valmis ohukainen kahteen kertaan niin, että siitä tulee kolmion muotoinen. Voit tehdä letut aamulla (ja miksei vaikka jo edellisenä päivänä) ja säilyttää viileässä.
TEE JUURI ENNEN TARJOILUA
1. Sulata kastikkeen voi pannulla.
2. Lisää sokeri ja appelsiinimehu sekä raastettu kuori. Anna seoksen kiehahtaa.
3. Aseta ohukaiset samalle pannulle kastikkeen kanssa ja kääntele ne kastikkeessa lämpimiksi (jos ruokailijoita on paljon, lämmitän letut uunissa ja kääntelen sitten nopeasti kastikkeessa pannulla).
4. Kaada päälle ohukaisten päälle lämmennyt sitruslikööri ja liekitä kastike näyttävästi pimennetyssä huoneessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.
Soitellaan ja laulellaan taas!
Salla
Soitellaan ja laulellaan taas!
Salla
1 kommenttia
Nam! Olisi maistunut mullekkin! 😋
VastaaPoista