Lyon Salaatti
tiistaina, elokuuta 01, 2017
Olin viime viikolla tyttäreni kanssa Olavi Virta -elokuvan kuvauksissa tanssimassa ja vähän muutakin tekemässä. Oih! Vähänkö siellä oli hyvä fiilis! Tiimi työskenteli niin mutkattomasti, sain olla Timo Koivusalon upeassa ohjauksessa, 30- ja 40-luvun puvustuksessa, maskissa, hiuksissa. Ja Voih! mitä pääosaroolisuorituksiakin näin. Osaan monet kohtaukset nyt ulkoa... Oooh! Ihan unelmaa!
... mutta siis takaisin unelmamuisteloista maan pinnalle. Päivät olivat pitkiä. Eräänä iltana en jaksanut alkaa vääntämään mitään salaattia ihmeempää ja jääkaapissa oli 2 pakettia pekonia. Teinpä siis tämän perheeni suosikkisalaatin. Teen tätä aina kaksinkertaisen määrän, se riittää juuri viimeistä piirua myöten meidän 5 hengen perheellemme. Voisin kyllä alkaa tekemään kolminkertaisena, koska poikamme syö hevosen lailla...)
Salaatti on perinteinen ranskalainen salaatti Lyonin alueelta. Se tunnetaan myös nimellä Egg and Bacon Salad. Ranskassa siihen lisätään krutonkeja, mutta koska välttelen turhia hiilareita, olen huomannut, että se toimii oikein hyvin ilmankin niitä.
LYON SALAATTI (2 hengelle)
4 munaa
Salaatti puska valintasi mukaan (esim. Frisee, Romaine…)
2rkl öljyä paistamiseen
valkosipulin kynsi
1pkt pekonia, silputtuna
Salaatti puska valintasi mukaan (esim. Frisee, Romaine…)
2rkl öljyä paistamiseen
valkosipulin kynsi
1pkt pekonia, silputtuna
Kastike
1 tl Dijon
sinappia
4 tl Cider tai muuta Vinegaria
roiskaus Worcestershire -kastiketta
(maun mukaan majoneesia)
Persiljaa pieni puska silputtuna munien päälle
4 tl Cider tai muuta Vinegaria
roiskaus Worcestershire -kastiketta
(maun mukaan majoneesia)
Persiljaa pieni puska silputtuna munien päälle
Krutonkeja (jos haluaa)
Parmesaani
raastetta (jos haluaa maustaa)
Broilerin rintaleike / hlö (jos haluaa ja salaatti ei ole pääruoka vaan lisuke)
Broilerin rintaleike / hlö (jos haluaa ja salaatti ei ole pääruoka vaan lisuke)
MUNAT
Laita munat
kattilaan ja odota kunnes alkaa kiehua. Anna kiehua vain 1min. Sitten ota levy
pois päältä. kansi kattilan päälle ja anna musien istua kuumassa vedessä
10minuuttia. Voit laittaa vaikkapa ajastimen päälle. Näin munista tulee juuri melkein
kovaksikeitettyjä, keltuaiset jäävät kultaisiksi ja valkuaisista tulee
silkkinen.
Kun munien
aika on valmis, kaada kuuma vesi pois ja valuta kylmää vettä tilalle. Anna jäähtyä. Kuori vasta, kun munat ovat viileitä ja vasta juuri ennen tarjoilua.
HUOM! Muna voi keittää jo pari päivääkin aikaisemmin, kunhan säilöt ne kuorimattomina ilmatiiviiseen rasiaan jääkaappiin.
HUOM! Muna voi keittää jo pari päivääkin aikaisemmin, kunhan säilöt ne kuorimattomina ilmatiiviiseen rasiaan jääkaappiin.
SALAATTI
& KASTIKE
Munien
muhiessa revi salaatti suuhun sopivaksi tarjoiluastiaan (tai salaatin
valmistusastiaan, jos haluat että tarjoiluastia on reunoiltaan siisti tajolle
asetettaessa).
Kaada öljyä
pannuun ja purista valkosipuli sinne. Kuullota sitä hetki.
Leikkele pekoni saksilla pannuun ja paista rapeaksi tai noin 5min.
Leikkele pekoni saksilla pannuun ja paista rapeaksi tai noin 5min.
Kun pekonit
ovat valmiita, siirrä ne reikäkauhalla lautasella olevan talouspaperin päälle
valumaan. Jätä öljyt pannuun. Nyt voit tehdä kastikkeen siihen.
Lisää
pekoninpaisto-öljyyn Dijon-sinappi ja sekoita ainekset keskenään.
Lisää Vinegar ja roiskaus Worcestershire-kastiketta. Sekoita taas.
(Tässä vaiheessa, jos haluat, voit laimentaa makua majoneesilla makuusi sopivaksi. Laitan yleensä 1rkl kevyt majoneesia.)
Lisää Vinegar ja roiskaus Worcestershire-kastiketta. Sekoita taas.
(Tässä vaiheessa, jos haluat, voit laimentaa makua majoneesilla makuusi sopivaksi. Laitan yleensä 1rkl kevyt majoneesia.)
HUOM! Älä
keitä/kuumenna kastiketta, pannu on vain kastikkeen teko astia.
Kaada kastike salaatinlehtien päälle ja sekoita (tämä vaihe saattaa sotkea kauniin tarjoiluastiasi).
Heittele päälle pekonit. Sekoita taas.
Sekoitettuasi voit siirtää salaatin tarjoiluastiaan, jos se ei jo ollut siinä.
Kaada kastike salaatinlehtien päälle ja sekoita (tämä vaihe saattaa sotkea kauniin tarjoiluastiasi).
Heittele päälle pekonit. Sekoita taas.
Sekoitettuasi voit siirtää salaatin tarjoiluastiaan, jos se ei jo ollut siinä.
Kuori munat
ja leikkele jokainen neljään osaan salaatin päälle.
Heittele munien päälle persiljasilppua.
Ja Voilá! Se on valmis nautittavaksi :)
Heittele munien päälle persiljasilppua.
Ja Voilá! Se on valmis nautittavaksi :)
Soitellaan ja laulellaan taas!
Salla
0 kommenttia