Lyon Salaatti

tiistaina, elokuuta 01, 2017

Olin viime viikolla tyttäreni kanssa Olavi Virta -elokuvan kuvauksissa tanssimassa ja vähän muutakin tekemässä. Oih! Vähänkö siellä oli hyvä fiilis! Tiimi työskenteli niin mutkattomasti, sain olla Timo Koivusalon upeassa ohjauksessa, 30- ja 40-luvun puvustuksessa, maskissa, hiuksissa. Ja Voih! mitä pääosaroolisuorituksiakin näin. Osaan monet kohtaukset nyt ulkoa... Oooh! Ihan unelmaa!




... mutta siis takaisin unelmamuisteloista maan pinnalle. Päivät olivat pitkiä. Eräänä iltana en jaksanut alkaa vääntämään mitään salaattia ihmeempää ja jääkaapissa oli 2 pakettia pekonia. Teinpä siis tämän perheeni suosikkisalaatin. Teen tätä aina kaksinkertaisen määrän, se riittää juuri viimeistä piirua myöten meidän 5 hengen perheellemme. Voisin kyllä alkaa tekemään kolminkertaisena, koska poikamme syö hevosen lailla...)

Salaatti on perinteinen ranskalainen salaatti Lyonin alueelta. Se tunnetaan myös nimellä Egg and Bacon Salad. Ranskassa siihen lisätään krutonkeja, mutta koska välttelen turhia hiilareita, olen huomannut, että se toimii oikein hyvin ilmankin niitä.




LYON SALAATTI (2 hengelle)

4 munaa

Salaatti puska valintasi mukaan (esim. Frisee, Romaine…)
2rkl öljyä paistamiseen
valkosipulin kynsi
1pkt pekonia, silputtuna

Kastike
1 tl Dijon sinappia
4 tl Cider tai muuta Vinegaria
roiskaus Worcestershire -kastiketta
(maun mukaan majoneesia)

Persiljaa pieni puska silputtuna munien päälle
Krutonkeja (jos haluaa)
Parmesaani raastetta (jos haluaa maustaa)
Broilerin rintaleike / hlö (jos haluaa ja salaatti ei ole pääruoka vaan lisuke)


MUNAT

Laita munat kattilaan ja odota kunnes alkaa kiehua. Anna kiehua vain 1min. Sitten ota levy pois päältä. kansi kattilan päälle ja anna musien istua kuumassa vedessä 10minuuttia. Voit laittaa vaikkapa ajastimen päälle. Näin munista tulee juuri melkein kovaksikeitettyjä, keltuaiset jäävät kultaisiksi ja valkuaisista tulee silkkinen.
Kun munien aika on valmis, kaada kuuma vesi pois ja valuta kylmää vettä tilalle. Anna jäähtyä. Kuori vasta, kun munat ovat viileitä ja vasta juuri ennen tarjoilua.

HUOM! Muna voi keittää jo pari päivääkin aikaisemmin, kunhan säilöt ne kuorimattomina ilmatiiviiseen rasiaan jääkaappiin.


SALAATTI & KASTIKE

Munien muhiessa revi salaatti suuhun sopivaksi tarjoiluastiaan (tai salaatin valmistusastiaan, jos haluat että tarjoiluastia on reunoiltaan siisti tajolle asetettaessa).

Kaada öljyä pannuun ja purista valkosipuli sinne. Kuullota sitä hetki.
Leikkele pekoni saksilla pannuun ja paista rapeaksi tai noin 5min.
Kun pekonit ovat valmiita, siirrä ne reikäkauhalla lautasella olevan talouspaperin päälle valumaan. Jätä öljyt pannuun. Nyt voit tehdä kastikkeen siihen.

Lisää pekoninpaisto-öljyyn Dijon-sinappi ja sekoita ainekset keskenään.
Lisää Vinegar ja roiskaus Worcestershire-kastiketta. Sekoita taas.
(Tässä vaiheessa, jos haluat, voit laimentaa makua majoneesilla makuusi sopivaksi. Laitan yleensä 1rkl kevyt majoneesia.)

HUOM! Älä keitä/kuumenna kastiketta, pannu on vain kastikkeen teko astia.

Kaada kastike salaatinlehtien päälle ja sekoita (tämä vaihe saattaa sotkea kauniin tarjoiluastiasi).
Heittele päälle pekonit. Sekoita taas.
Sekoitettuasi voit siirtää salaatin tarjoiluastiaan, jos se ei jo ollut siinä.

Kuori munat ja leikkele jokainen neljään osaan salaatin päälle.
Heittele munien päälle persiljasilppua.


Ja Voilá! Se on valmis nautittavaksi :)



Soitellaan ja laulellaan taas!
Salla

You Might Also Like

0 kommenttia