Moussaka

tiistaina, tammikuuta 23, 2018

Ihanaa! Tänään pääsin kotiin ajoissa. Olin jo kahdeksan aikaan, söin ja nyt istun tässä. Mietin, että jatkanko orkestrointia vai kirjoitanko blogipostauksen... päädyin kirjoittamaan blogia. Jatkan orkestrointia huomenna tuoreilla aivoilla. Olen siis sovittamassa Pete Parkkosta ja Apulantaa jousiorkesterille kevään koululaismusikaalia varten. Se on vähän hidasta hommaa, sillä joudun kuuntelemaan levyä ja kirjoittamaan kuulemani lapsiorkesterille. Huomioin samalla lasten kyvyt. Onneksi tiedän mikä toimii heillä hyvin, mikä taas ei lainkaan. Yritän saada stemmat sellaiseen muotoon, että se kuulostaa mahdollisimman samalle kuin alkuperäinen, mutta ei ole liian vaikea. Ekan biisin pitäisi olla perjantaina valmis... huomenna on jo keskiviikko ja viikonloppuna on Suomen Suzuki-opettajien konferenssi, jonka olen kollegani kanssa järjestänyt 😟 Yötöiksi menee....

No, nyt hieman erilaiseen puuhaan, Moussakan tekoon 😊 Teimme lauantaina perhedinnerillemme kreikkalaisen illan. Aluksi söimme mezejä: viininlehtikääryleitä, jättipapuja tomaattiliemessä ja marinoitua munakoisoa. Pääruoaksi teimme Moussakaa ja kreikkalaista salaattia. Onnistui törkeen hyvin eikä ole  vaikea tehdä! Tekemiseen menee vajaa 1h ja sitten se on uunissa 45min. Juomaksi sopi todella hyvin Pinot Grigio-rypäleinen valkoviini.



MOUSSAKA

2 munakoisoa
oliiviöljyä paistamiseen


Jauhelihakastike:

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
500 g jauhelihaa (lampaan jauheliha sopii myös erittäin hyvin)
1 prk Muttin tomaattimurskaa
loraus valkoviiniä
kanelitanko
oreganoa
suolaa


Bechamel-kastike:

1/2 l täysmaitoa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
runsaasti raastettua parmesaania
vatkattu muna


Jos teet ruokaa yhdessä jonkun kanssa, toinen voi alkaa viipaloimaan munakoisoja pitkittäin. Munakoisot voi itkettää tai olla itkettämättä. Minulla ei ollut aikaa itkettämiseen. Nykyajan munakoisolajit eivät ole enää niin kitkeriä, että itketystä välttämättä tarvitaan. (Suola munakoisoviipaleen pinalla siis poistaa kitkerää nestettä. Neste imeytetään talouspaperiin.)

Toinen teistä voi tehdä jauhelihakastikkeen:
1. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Ruskista ne oliiviöljyssä. Lisää pannulle jauheliha ja ruskista myös se.
2. Lisää seuraavaksi tomaattimurska, loraus valkoviiniä ja kanelitanko. Mausta oreganolla ja suolalla. Muista, että joissain tomaattimurskissa on lisättyä suolaa, eli kannattaa maistella ☺ Anna kypsyä hellalla sen aikaa, kun valmistat Bachemel kastikkeen ja munakoisot, eli vajaan tunnin ajan. Mausta tarvittaessa lisää.

Kun munakoisot on viipaloitu, voi toinen jauhelihakstikkeen poristessa alkaa paistamaan niitä ja toinen voi tehdä Bechamel-kastikkeen

Bechamel-kastike tehdään näin:
1. Sulatetaan voi kattilassa, lisäa siihen jauhot. Ruskistetaan hetki lastalla jatkuvasti sekoittaen.
2. Kuumenna maito herkästi mikrossa ja kaada se lorotellen ja koko ajan hämmennellen voi/jauhoseoksen joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria sekä lisää juustoraaste.
3. Kun kastike on sopivasti paksuuntunut ja kiehahtanut, nosta se pois liedeltä. Lisää joukkoon vielä vatkattu muna, se vahvistaa kastikkeen rakennetta.

Munakoisojen paistaminen:
1. Paista munakoisot pannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Käytä vähän öljyä, jotta viipaleista ei tule liian öljyisiä. Asettele paistetut viipaleet vuoan pohjalle ja ripotellaan pinnalle hieman suolaa.
2. Kun pohja on kokonaan peitetty, kaada päälle kerros jauhelihakastiketta. Muista poista kanelitanko, kun se osuu kohdalle. Kun kaikki munakoisot ja kastike on vuoassa, kaada päällimmäiseksi vielä Bechamel-kastike.

Paista uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia.


Maukasta makumatkaa!

Soitellaan ja laulellaan pian!
Salla

You Might Also Like

0 kommenttia