Perinteiset piparkakut
torstaina, marraskuuta 29, 2018Olin aika nuori, kun tein ensimmäisen keittokirjani. Keräsin kaikkia lempiruokiani sekä sellaisia sukumme perinteisiä ruokia siihen. Istuin mummieni vieressä tuntitolkulla kirjoittamassa reseptejä heidän sanelujensa mukaan. Eivät he niitä mistään reseptikirjasta katsoneet. Olivat kuulemma oppineet ohjeet omilta äideiltään, isoäideiltään tai tädeiltään. Tekemäni kirjan nimi on Huttu Cooking. Tyttönimenihän oli Huttunen, joten se mielestäni oli täydellinen nimi keittokirjalleni. Painatimme sen omakustanteisesti. Tätini auttoi minua siinä. Annoin sen sitten kaikille sukulaisilleni joululahjaksi.
Eli tämä pipariresepti on Eini-mummiltani. Äitini on leiponut näitä omassa lapsuuden kodissaan, minä äitini kanssa ja nyt leivon lasteni kanssa omassa kodissani. Usein minun ei tarvitse kyllä itse taikinaa vääntää, sillä äitini tekee sen niin suurena, että pipareita tulee useita satoja 😄 Siksi meillä on usein itsenäisyyspäivän tienoolla pipari-talkoot, jolloin kokoonnumme leipomaan. Miehet kuskaavat kuumia peltejä ulos jäähtymään kukin vuorollaa, kun me naiset ja lapset lappaamme uusia paperille odottamaan uunia. Piparit sitten jaetaan niin, että kukin perhe saa osansa omaan rasiaan.
Tämän taikinan pitää tehdä edellisenä iltana seuraavan päivän leivontaa vasten. Kirjoitin ohjeeseen myös kaksinkertaisen taikinan määrät, jotta meidän on helpompi tehdä se suoraan sellaisena ilman, että tulee väärä määrä jotain ainesosaa vahingossa 😉
PERINTEISET PIPARKAKUT
400 g sokeria (800g tai 11,4 dl)
300 g siirappia (600g tai 4,3dl)
300 g sulaa voita (600g)
3 munaa (6)
1 kg vehnäjauhoja (2kg)
2,5 tl soodaa (5 tl)
2 tl kanelia (4 tl)
2 tl inkivääriä (4 tl)
2 tl neilikkaa (4 tl)
1 rkl pomeranssinkuorta (2 rkl)
Tämä taikina kannattaa tehdä suureen kattilaan ainakin silloin kun sen tekee kaksinkertaisena.
Puolet sokerista kiehautetaan siirapin kanssa.
Lisätään mausteet ja voi sekaan. HUOM! Älä nuukaile mausteiden kanssa. Vähän liikaa on parempi kuin vähän liian vähän!
Toinen puoli sokerista vatkataan munien kanssa ja lisätään jäähtyneeseen seokseen.
Sekoita Sooda jauhoon.
Sekoita jauhot seoksen kanssa tasaiseksi massaksi. HUOM! Jauhot ovat riittävät.
Taikina tehdään edellisenä iltana ja annetaan seistä huoneenlämmössä yön yli. Kun ryhdytään leipomaan, laitetaan astia jääkaappiin, sillä hieman kovempaa taikinaa on helpompi kaulita ja muotoilla.
Kaulitessa on hyvä käyttää vehnäjauhoja!
Paista 175 C kauniin ruskeiksi.
Säilytä piparit puhtaissa kuivissa peltirasioissa. Ne säilyvät ihmeellisen kauan!
Soitellaan ja laulellaan pian!
Joulumieltä kaikille toivotellen,
Salla
0 kommenttia