Kalkkunarullat ja granaattiomenakastike
maanantaina, huhtikuuta 13, 2020Meidän toinen kotimme on Espanjassa, sillä rakastamme espanjalaista kulttuuria ja elämää. Myös Espanjan ruokakulttuuri herkistää makunystyrämme ja siksi kokeilemme mielellämme erilaisia espanjalaisia ruokia. Nämä Kalkkunarullat ja granaattiomenakastike on uusin espanjalainen herkkumme ja sopii mainiosti pääsiäisen ajan ruoaksi granaattiomenan symbologian takia. Löysimme ohjeen Olé-lehdestä. Tämän ruoan suolaisen ja makean kombo on todellakin erinomainen 😋
Kalkkunarullia voi tarjota myös ilman granaattiomenakastiketta, sillä osa juustotahnaa pursuaa paistettaessa buokaan ja käy kastikkeeksi. Keität vaan riisin sen kaveriksi. Tämä on aivan ihana ja nopeatekoinen ruoka vaikka ihan arki-illaksi 😊👍
Granaattiomena on kuulunut espanjan historiaan pitkää ja se näkyy Espanjan symbliikassa (mm. Kuningas Salomonin kruunu, Alhambran linnan koristelut). Sen viljely alkoi Espanjassa maurilaisen arabikulttuurin ansioista, sillä ilmasto on sille erittäin suotuisa. Sen viljely vakiintui 1800-luvulla ja nykyään Espanja onkin suurin granaattiomenien tuottaja. Granaattiomena, Espanjaksi granada, on ollut osa Espanjan vaakunaa jo vuodesta 1492. Myös Granadan kaupungin kerrotaan saaneen nimensä granaattiomenasta.
Granaattiomenalla on pitkä historia. Hautalöytöjen ja kirjoituten mukaan sen tiedetään ulottuvan ainakin pronssiaikaan. Useiden uskontojen pyhissä kirjoituksissa, kuten myös Raamatussa, mainitaan granaattiomena. Erään tarinan mukaan Eeva puraisikin Edenissä kielletyn puun granaattiomenaa. Kreikan mytologiassa granaattiomenaa pidetään naisen hedelmällisyyden symbolina, sillä sen latinankielinen nimi granatum tarkoittaa siemenellisyyttä. Granaattiomena symboloi myös elämän kiertokulkua. Kristinuskossa granaattiomena esiintyy Jeesus-lapsen käsissä ja sen katsotaan kuvaavan tulevaa kärsimystä ja uudelleensyntymistä. Juutalaisilla granaattiomena on yksi uuden vuoden symboli. Muotonsa ja värinsä ansiosta sitä on kautta aikain kutsuttu Pyhän maan jaloimmaksi ja kauneimmaksi hedelmäksi.
KALKKUNARULLAT
neljälle
8 kalkkunan filepihviä
8 Serrano siivua
150 g valkosipulituorejuustoa
100 g fetaa
1/2 dl mantelilastuja
1/2 dl salvian lehtiä silputtuna
1/2 dl basilikan lehtiä silputtuna
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
koristeeksi salvian lehtiä ja granaattiomenan siemeniä
Juustotahna
Murskaa ensin Feta kulhossa (itse tilsin sen haarukalla).
Lisää tuorejuusto, mantelilastut, yrtit ja pippuri. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Levitä Serranokinkun siivut leikkuulaudalle.
Laita kalkkunafile Serranosiivun päälle.
Lusikoi juustotahnaa fileden päälle.
Pyöritä kokonaisuudet tiukoille rullille. Käytä apuna coctailtikkuja.
Asettele rullat uunivuokaan. Pirskottele päälle oliiviöljyä.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30min tai kunnes kalkkuna on kypsä.
GRANAATTIOMENAKASTIKE
2 granaattiomenaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl punaviiniä
1 dl kanalientä
1 dl vettä
3 rkl siirappia
2 rkl tummaa Maizena-kastikesuurustetta
ripaus suolaa ja mustapippuria
Huom! Tämä on sotkuista hommaa. Kannattaa laittaa esiliina päälle, sillä granaattiomenan mehua roiskuu heposti kaikkialle.
1. Halkaise granaattiomenat. Puristele puolikasta varovasti kulhon yllä ja irrotele siemenet ryppäistään.
2. Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää granaattiomenan siemenet ja mehu kattilaan. Kiehuttele noin viitisen minuttia sekoitellen.
3. Lisää punaviini, kanaliemi, vesi ja siirappi. Kiehuttele miedolla lämmöllä noin 10 minuttia.
4. Soseuta sauvasekoittimella ja tislaa siementen sirut kastikkeesta.
5. Lämmitä kastike uudestaan. Lisää Maizena-suurus kokoajan sekoittaen. Keitä viitisen minuttia. Mauta loppuvaiheessa suolalla ja pippurilla.
Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.
Soitellaan ja laulellaan taas pian!
Salla
0 kommenttia