Huli Huli kana ja Kookosriisi

torstaina, heinäkuuta 30, 2020

Tämä ihana Huli Huli kana vie mielen Hawaijille. Se synyi vahingossa vuonna 1954, kun entinen USA:n merivoimien tiedustelupalvelun upseeri Ernest Mordago ja  kanafarmari Mike Asagi tarjoilivat kanaa perustamansa yrityksen Pacific Poultry Companyn yhteistyökumppaneille. He grillasivat sitä Mordagon isoäidin teriyaki-tyyppisellä kastikkeella sivellen. Kun he näkivät ruuan suurmenestyksen, he alkoivat myydä sitä varainkeruutilaisuuksissa. Mordagon pojanpojan mukaan Huli Huli kanaa myymällä kerättiin vuosien varrella miljoonia dolleireita kirkkojen ja koulujen hyväntekeväisyyksiin.


Sana Huli on Hawaija ja tarkoittaa kääntämistä. Grillaajat huusivat aina Huli, kun kanat tuli samaan aikaan kääntää ja sivellä kastikkeella suurissa grilleissä. 

Mordagosta tuli kuuluisa Huli Huli kanansa vuoksi. Hän teki siitä yrityksensä tuotemerkin vuonna 1967 ja kastikeen myynti kaupoissa ylsi myös Eurooppaan asti. Tänä päivänä Huli Huli kanaa saa Hawaijilla ravintoloista, maantiekuppiloista, Mini-martseista ja Drive-inneistä. 

Mordago ei koskaa julkistanut kastikkeensa reseptiä. Kokit ovat yrittäneet löytää kokeilemalle sen makumaailman. Suurinosa resepteistä sisältää nämä ainesosat, jotka tässäkin on. Kana voidaan joko grillata tai paistaa uunissa.  Tämä ohje on uunissa kypsentämällä valmistuva, mutta sopii myös grillattavaan versioon. Grillissä tehdessä voit joko laittaa kanat vartaisiin tai paistaa sellaisenaan parillalla. Teitpä sitten kummin vain, niin muista vahtia, kääntää ja sivellä kanoja kastikkeella. 


Huli Huli 😉




HULI HULI KANA
3-4:lle 

600 g broilerin paistileikettä

3 valkosipulinkynttä

2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä (tai valmista inkiväärimassaa purkista)

2 dl ananasmehua

1/2 dl soijakastiketta

100 g tomaattipyrettä

2 kevätsipulin vartta


1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voit pistää vaikkapa grillivastuksen päälle, jotta saat pintaan upeaa sävyä.

2. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri. 

3. Mittaa pieneen kattilaan ananasmehu, soija ja tomaattipyree. Sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi.

4. Lisää inkivääri sekä valkosipuli. Anna muhinoida hiljalleen viisi minuuttia .

5. Aseta kanat uunivuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Kypsennä 15 minuuttia. Ota vuoka uunista. Kääntele ja sivele kanoja kastikkeella.

HUOM!
Jos valmistat kanat grillaamalla, niin sivele kastiketta pintaan ahkerasti. Muutaman minuutin välein, jotta se kypsyy tasaisesti. 

6. Vahdi kanoja. Kääntele ja valele kastikkeella tarvittaessa esim. 5 min välein, kunnes on valmista. Kokonaispaistoaika on tällöin noin 30min. Mutta voit katsoa itse kypsyyden sopivuuden halkaisemalla yhden paistileikkeen. Jos ei ole kypsä, paista hieman lisää. Itse olen joskus joutunut pitämään jopa 40min... riippuu vähän uunista. Paistileike ei kuivahda uunissa rasvaisuutensa ja kastikkeen vuoksi, joten ole huoleti.

HUOM! Grillaajalle on vaikea yleensä antaa tarkkaa grillausaikaa. Se riippuu paistettavasta lihasta, omasta grillistä ja sen ominaisuuksista. Onneksi rasvaisemman broilerin paistileikkeen grillaaminen on melko huoletonta. Hieman ylikypsänäkin se pysyy mehevänä. Grillissä se kypsyy noin vartissa ja sitä voi vielä mureuttaa folioon käärittynä. Mutta tosiaan tuntemalla itse oman grillisi, tidät parhaiten, milloin se on kypsää.

7. Kanan paistuessa, kääntelyiden välissä, sinulla on hyvä aika hienontaa kevätsipulin varret.

8. Kun kana on kypsää, voit joko tarjota sen vuoasta tai asetella kauniimmin tarjolle johonkin astiaan. Tarjoatpa kanat mistä vain, muista ripotella kevätsipulit kanojen päälle ennen tarjoilua.

Tarjoile kookosriisi ja raikkaan kiinankaaliananas-salaatin kera 😋


KOOKOSRIISI 

Kookosriisiä saat keittämällä riisin kookosmaidossa. Neste olisi siis hyvä saada imeytymään kokonaan riisiin. Itse keitän riisinkeittimellä. Neste imeytyy kokonaan riisiin ja riisistä tulee ihanan irtonaista, johtuen kookosmaidosta. Laitan:

3 mittaa (eli 6 dl) riisiä
4,5 mittaa nestettä (eli 9dl), joka koostuu 1 purkillisesta kookosmaitoa (joka on 2,5 mittaa eli 5dl) sekä 2 mitallisesta vettä (eli 4dl).
En yleensä laita suolaa. Mutta jos haluat, niin sitä voi ripauttaa vähän joukkoon.



Soitellaan ja laulellaan taas pian!

Salla

You Might Also Like

0 kommenttia