Huli Huli kana ja Kookosriisi
torstaina, heinäkuuta 30, 2020Tämä ihana Huli Huli kana vie mielen Hawaijille. Se synyi vahingossa vuonna 1954, kun entinen USA:n merivoimien tiedustelupalvelun upseeri Ernest Mordago ja kanafarmari Mike Asagi tarjoilivat kanaa perustamansa yrityksen Pacific Poultry Companyn yhteistyökumppaneille. He grillasivat sitä Mordagon isoäidin teriyaki-tyyppisellä kastikkeella sivellen. Kun he näkivät ruuan suurmenestyksen, he alkoivat myydä sitä varainkeruutilaisuuksissa. Mordagon pojanpojan mukaan Huli Huli kanaa myymällä kerättiin vuosien varrella miljoonia dolleireita kirkkojen ja koulujen hyväntekeväisyyksiin.
3 valkosipulinkynttä
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä (tai valmista inkiväärimassaa purkista)
2 dl ananasmehua
1/2 dl soijakastiketta
100 g tomaattipyrettä
2 kevätsipulin vartta
1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voit pistää vaikkapa grillivastuksen päälle, jotta saat pintaan upeaa sävyä.
2. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääri.
3. Mittaa pieneen kattilaan ananasmehu, soija ja tomaattipyree. Sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi.
4. Lisää inkivääri sekä valkosipuli. Anna muhinoida hiljalleen viisi minuuttia .
5. Aseta kanat uunivuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Kypsennä 15 minuuttia. Ota vuoka uunista. Kääntele ja sivele kanoja kastikkeella.
HUOM!
Jos valmistat kanat grillaamalla, niin sivele kastiketta pintaan ahkerasti. Muutaman minuutin välein, jotta se kypsyy tasaisesti.
6. Vahdi kanoja. Kääntele ja valele kastikkeella tarvittaessa esim. 5 min välein, kunnes on valmista. Kokonaispaistoaika on tällöin noin 30min. Mutta voit katsoa itse kypsyyden sopivuuden halkaisemalla yhden paistileikkeen. Jos ei ole kypsä, paista hieman lisää. Itse olen joskus joutunut pitämään jopa 40min... riippuu vähän uunista. Paistileike ei kuivahda uunissa rasvaisuutensa ja kastikkeen vuoksi, joten ole huoleti.
HUOM! Grillaajalle on vaikea yleensä antaa tarkkaa grillausaikaa. Se riippuu paistettavasta lihasta, omasta grillistä ja sen ominaisuuksista. Onneksi rasvaisemman broilerin paistileikkeen grillaaminen on melko huoletonta. Hieman ylikypsänäkin se pysyy mehevänä. Grillissä se kypsyy noin vartissa ja sitä voi vielä mureuttaa folioon käärittynä. Mutta tosiaan tuntemalla itse oman grillisi, tidät parhaiten, milloin se on kypsää.
7. Kanan paistuessa, kääntelyiden välissä, sinulla on hyvä aika hienontaa kevätsipulin varret.
8. Kun kana on kypsää, voit joko tarjota sen vuoasta tai asetella kauniimmin tarjolle johonkin astiaan. Tarjoatpa kanat mistä vain, muista ripotella kevätsipulit kanojen päälle
ennen tarjoilua.
Tarjoile kookosriisi ja raikkaan kiinankaaliananas-salaatin kera 😋
KOOKOSRIISI
Kookosriisiä saat keittämällä riisin kookosmaidossa. Neste olisi siis hyvä saada imeytymään kokonaan riisiin. Itse keitän riisinkeittimellä. Neste imeytyy kokonaan riisiin ja riisistä tulee ihanan irtonaista, johtuen kookosmaidosta. Laitan:
3 mittaa (eli 6 dl) riisiä
4,5 mittaa nestettä (eli 9dl), joka koostuu 1 purkillisesta kookosmaitoa (joka on 2,5 mittaa eli 5dl) sekä 2 mitallisesta vettä (eli 4dl).
En yleensä laita suolaa. Mutta jos haluat, niin sitä voi ripauttaa vähän joukkoon.
Soitellaan ja laulellaan taas pian!
Salla
0 kommenttia