Borscht-keitto
sunnuntai, tammikuuta 31, 2021Tämä ihana Borscht-keiton ohje on kummitädiltäni Rauni Väinämöltä. Hän oli Helsingin Sanomien toimittaja ja kirjailija. Rauni kirjoitti muun muassa Paastosta juhlaan ja arkeen -ortodoksisen keittokirjan, jonka reseptit hän oli vuosien varrella kerännyt mielenkiintoisilta työmatkoiltaan Venäjältä ja Euroopasta. Rauni on erinomainen kokki. Häneltä ja äidiltäni olenkin oppinut suurten joukkojen ruokinnan. Suvussani kun on tapana aina kokoontua yhteen. Jos yksi tulee, niin kaikki tulevat. Siksi heillä molemmilla olikin omat kansakoulut mökkeinä. Koko suku mahtui aina yhdellä kertaa viettämään joulua, pääsiäsitä, juhannusta, häitä, ristiäisiä jne... 😂
"Nyt vain onnellisesti kadun yli. Jos vain ehtisi vilkaisemaan vasemmalle, siinä olisivat historiallinen hautausmaa, luostarin kirkko, igumenin rakennus ja kirjakauppa. Mutta maaliskuinen viime vie. Ja ei kuin vain juoksujalkaa vinosti puiston halki kohti keltaisia rakennuksia. Osa näistä rakennuksista on Pietari Suuren ajalta eli 1700-luvulta, ja ne sijaitsevat osoitteessa Obvodnyi Kanal 17.
Rakennusryhmä kätkee suojiinsa Petersburgskoi Duhovnoi Akademin eli Pietarin Hengellisen Akatemian. Kun avaa oven juuri tähän laitokseen, käyttötarkoitus selviää heti tyhmemmällekin. Silmät kohdistuvat eteishallin keskellä olevaan suureen ikoniin. Se on vain yksi tämän talon sadoista, ellei tuhansista ikoneista.
Ylöspäin tästä on ilmeisesti mentävä. Portaiden juurella on koppi. Joku naisihminen nyökyttelee sen sisällä päätään pienelle seurueellemme. Sydän huokaa rukouksen, ettei kukaan muu kuule. Ja vaikka tämä kulkija onkin monessa liemessä keitetty, käsi puristaa laukkua, jossa on suosituskirje.
Pyydän Teitä osoittamaan ystävällisesti apua tämän kirjeen haltijalle ja siunaamaan hänen vierailunsa Pietarin Hengellisen Akatemian ruokalassa ja keittiössä sekä suomaan hänelle mahdollisuus haastatella keittiön emäntiä venäläisestä paastoruokakulttuurista, sanotaan kirjeessä. Opastusta, arvonantoa ja tietoa. Näin pyytää tämänkertaiselle suojatilleen Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo."
Tämän keiton ohje on siis suoraan Pietarin Hengellisen Akatemian keittiöemänniltä. Reseptistä tulee sopivasti neljälle hengelle, eli teen tämän aina kaksin- tai kolminkertaisena.
BORSCHT-KEITTO
80 g papuja (kuivattuja) tai lihaisia nakkeja (esim. Wotkinsin pippurinakit sopii ja ne on gluton)
1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
400 g tuoretta kaalia
200 g perunaa
80 g sipulia
1 valkosipulin kynsi
80 g porkkanaa
20 g tomaattipyrettä
40 g öljyä
200 g punajuurta
2 g etikkaa (sitruunan mehua)
20 g sokeria
laakerinlehti
pippuria myllystä
suolaa
Smetanaa
1. Jos valitset proteiinin lähteeksi pavut, niin laita ne likoamaan edellisenä iltana.
Voit myös laittaa nakkeja tai muuta lihaa.
2. Kuumenna vesi kiehumispisteeseen ja lisää pavut, paloitellut perunat, raastettu kaali ja kasvisliemikuutio.
HUOM! Jos laitat nakkeja, lisää ne vasta lopuksi.
3. Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipulit sekä raastettu porkkana öljyssä, lisää tomaattipyree.
4. Kuullota punajuuri erikseen , lisää joukkoon tilkkanen etikkaa.
5. Laita kaikki ainekset samaan kattilaan papujen, perunoiden ja kaalin kanssa. Lisää myös laakerinlehti ja keitä noin tunnin ajan hiljaisella tulella.
HUOM! Jos laitat nakkeja niin lisää ne siinä vaiheessa, kun olet antanut keiton poreilla noin 45 minuuttia.
6. Lisää suolaa, sokeria ja pippuria maun mukaan.
Tarjoa Smetanan kanssa! Herkullista 😋
Soitellaan ja laulellaan pian!
Salla
0 kommenttia