Karamellipossu
sunnuntai, helmikuuta 07, 2021Kävimme mieheni kanssa Farangissa syömässä pari viikkoa sitten. Söimme muun muassa Tomi Björkin legendaarista Karamellisoitua possua, joka suorastaan räjähti päähän. Ihanaa makean siirappista ja sopivan tulista. NIIN HYVÄÄ!!! Halusimme yrittää tehdä samaa perheelle ja pakko sanoa, että onnistuimme kyllä erinomaisesti. Tämä on vieläpä todella helppo ruoka valmistaa. Kokeilkaa ihmeessä!
Aloita ruoan valmistaminen EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ hauduttamalla sitä mausteliemessään 5 tuntia.
KARAMELLIPOSSU
5 hengelle
1,5 kg possun kassleria
Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Suolaa sen pinta kevyesti.
Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen.
Tee mausteliemi yhdistämällä kaikki ainekset pataan. Kuumenna kiehuvaksi.
Mausteliemi
5 cm pala inkivääriä siivutettuna
2 valkosipulinkynttä siivutettuna
8 dl vettä
4 dl soijakastiketta
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
1 dl tavallista sokeria
1 rkl korianterinsiemeniä
2 kanelitankoa
4 tähtianista
kokonaisia valkopippureita tai jauhetta hieman
Nosta liha liemen joukkoon pataan ja nosta pata uuniin. Hauduta lihaa kannen alla vähintään 5 tuntia. Nosta liha liemestä vuokaan, peittele vuoka foliolla ja anna jäähtyä. Siirrä jääkaappiin yöksi.
Ota lihan mausteliemi talteen jääkaappiin. Tarvitset sitä 1,5 dl karamellikastikkeeseen. Lopuista voit tehdä jonkin muun ruuan kastikkeen tai käyttää wokkiin jne...
SEURAAVANA PÄIVÄNÄ
Karamellikastike valmistetaan vasta ennen tarjoilua.
Karamellikastike
1,5 dl haudutuslientä
2 tähtianista
2 kanelitankoa
2 tl kuivattua chilirouhe-maustetta
1/2 dl vettä
1/2 dl fariinisokeria
200 g palmusokeria (en löytänyt, joten käytin palmusokeria)
1 l rypsiöljyä lihojen paistamiseen
Lihojen päälle lopuksi
ruukku tuoretta korianteria silputtuna
2 punaista keskivahvaa chiliä viipaloituna
1. Ota maustelientä 1,5 dl ja kuori sen päältä rasva pois. Laita liemi kattilaan. Lisää joukkoon uudet kanelitangot, tähtianikset (älä siis käytä mausteliemen tankoja ja aniksia). Lisää myös chilimauste. Kiehauta nämä ja ota pois liedeltä.
2. Sekoita toisessa kattilassa vesi ja kaikki sokerit ja kuumenna seos matalalla lämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes sokeri alkaa sulaa. Varo, että sokeri ei pala.
3. Poista kanelitangot ja tähtianikset mausteliemestä. Sekoita mausteliemi ja sokeriliemi isommassa kattilassa keskenään ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 30min.
4. Ota liha jääkaapista ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa tai padassa ja uppopaista lihat öljyssä kullanruskeiksi nopeasti, 30 sekuntia riittää. Kannattaa nostaa lihat öljystä talouspaperin päälle niin ylimääräinen rasva imeytyy pois. Siirrä lihat siitä sitten tarjoiluvuokaan.
5. Kun kaikki lihat on uppopaistettu, kaada karamellikastike lihapalojen päälle. Kääntele lihoja jotta karamellikastiketta pääsee kaikkialle. Voit laittaa vuoan hetkeksi (muutama minuutti riittää) vielä uuniin, jotta karamellikastike paksuuntuu vielä hiukan. Sekoittele lihoja ja levittele kastiketta kaikkialle.
Ripottele lihojen päälle hienonnettua tuoretta korianteria ja chiliä juuri ennen tarjoilua.
Tarjoa riisin kanssa.
Kaveriksi sopii jokin kuiva hapokas viini, esimerkiksi joku Pinot Grigio -viini.
Hurmaavaa makuhetkeä!
Soitellaan ja laulellaan taas pian!
Salla
0 kommenttia