Mustattu lohi ja hunajalimettikastike

perjantaina, heinäkuuta 30, 2021

Mustattu lohta ja voista hunajalimettikastiketta! Nopea ja helppo ruokalaji, jossa on niin monta kerrosta tasapainoisia herkullisia makuja.

Mustattu lohi valmistetaan kypsennystekniikalla, jossa kalafileet maustetaan vapaasti cajun-mauste hieronnalla ja panoroidaan kuumassa paistinpannussa, kunnes ne ovat hyvin tummenneet (tai mustat) ulkopinnaltaan. Kauniissa rapeassa kuoressa on mukava ripaus hiiltynyttä makua, joka korostaa sen pehmeämpää sisustusta.

Viimeistele lohi voipohjaisella hunajalimettikastikkeella. Se vie lohen aivan uudelle herkullisuuden tasolle! Niin paljon makua jokaisessa hellässä puremassa!

Tulisuutta, kuinka mausteiseksi tai miedoksi haluat sen, voit hallita säätämällä cayennepippurin määrää makusi mukaan. Rakastan tätä! Se on osa kotona kokkaamisen kauneutta.

Sivuhuomautus! Älä kaihda reseptiä vain siksi, että siinä näyttää olevan pelottava ainesosaluettelo. Suurin osa siitä on vain mausteita, joita sinulla todennäköisesti on jo käsillä. TAI VOIT KÄYTTÄÄ VALMISTA CAJUN-MAUSTESEKOITUSTA, jos olet esimerkiksi veneilemässä ja suuret maustevarannot eivät ole mukana. Olen myöskin antanut ohjeessa kaksi erilaista kypsennys tapaa, eli siksi ohje näyttää pitkältä. Ja toki voit myös jättää helpon  kastikkeen tekemättä ja silti syödä uskomattoman tyydyttävän merenelävien lounaan tai illallisen. 




MUSTATTU LOHI

4 lohifileittä (toisella puolella kannattaa olla nahka)

1 1/2 tl paprikaa
1/2 tl valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, cayennepippuria, kuivattua timjamia, kuivattua oreganoa
Suolaa ja jauhettua mustapippuria

oliiviöljyä tai kasviöljyä paistamiseen

Kastike
2 rkl tuoretta limen mehua
1 rkl hunajaa
1/4 kupillista vähänatriumista kanaliemeä
3 rkl voita

Hienonnettua tuoretta persiljaa annoksen viimeistelyyn

Tee mausteseos sekoittamalla kulhossa paprika, valkosipulijauhe, sipulijauhe, cayennepippuri, timjami ja oregano eli kaikki mausteet keskenään. Jos sinulla on enemmän lohifileitä tee tätä suurempi määrä. 




Mausta lohi: Mausta lohifileiden molemmat puolet suolalla ja pippurilla.
Hiero lohta mausteilla: Ripottele koko mausteseos tasaisesti lohifileiden päälle ja levitä hieroen tasaisesti pintaan. Niin, että se oikein kunnolla uppoaa loheen. 

HUOM! Jos haluat grillata lohen, sivele ennen mausteita lohet öljyllä ja laita vasta sitten mausteet pintaan.

Lohen kypsentäminen pannulla
Esilämmitä paistinpannu: Kaada öljyä paistinpannuun. Kuumenna pannu keskilämmöllä. Jos sinulla on olemassa valurautapannu, niin se on täydellinen juuri tähän!

Aseta lohifileet lämmitettyyn paistinpannuun maustepinta alaspäin. Anna paistua noin 3 minuuttia. Käännä lohi vastakkaiselle puolelle ja anna kypsentyä, kunnes se on ruskistunut pohjasta ja sopivasti läpikypsennetty (noin 3 minuuttia tai pidempään) Tarvittaessa voit alentaa lieden lämpötilan alhaiseksi. 

Lohen kypsentäminen grillissä
Kuumenna grilli. Grillaa kohtalaisen korkealla lämmöllä. Aseta lohifileet kuumaan grilliin maustepinta alaspäin. Anna paistua noin 3 minuuttia. Käännä lohi vastakkaiselle puolelle ja anna kypsentyä, kunnes se on ruskistunut pohjasta ja sopivasti läpikypsennetty (noin 3 minuuttia tai pidempään).

HUOM! Lohta kypsennettäessä on mahdollista myös käyttää sisälämpömittaria, jos sinulla on sellainen. Täydellisen lohen lämpötilana pidetään 42 astetta (40-50). Silloin lohi on kypsää sisältä, mutta edelleen mehevää. Jos erittäin kypsä lohi on mieleesi voit kypsentää sen jopa 60 asteeseen. Varo ylikypsentämistä!

VINKKI! Älä siirrä lohta sen paistuessa, se mustuu paremmin ja et turhaan vahingossa riko fileitä.

Siirrä kypsä lohi tarjoilulastiaan. 

Kastike
Voit tehdä kastiketta lohen kypsyessä. 
Tee kanaliemi.
Sekoita hunaja ja limemehu kulhossa (voit käyttää nyt tyhjää maustekulhoa). 
Sulata voi pannulla. Lisää kanaliemi voihin. Anna kiehahtaa.
Lisää hunajalimettiseos ja sekoita. Anna porista hiljalleen jonkun aikaa. 
Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Kaada kastike lohifileiden päälle ja tarjoile heti persiljalla koristeltuna. Kaverina voi olla vaikkapa grillattuja perunoita tai jos ei halua hiilareita, niin raikas salaatti






Soitellaan ja laulellaan pian!
Salla

You Might Also Like

0 kommenttia